Koronavirustarina


Koronavirustarina


Vanha Rouva murehtii,että nyt täällä ollaan vankina palvelutalossa. On poikkeustila, montaa asiaa rajoitetaan. Sitten kuitenkin muisteli, että on Suomessa ollut poikkeustiloja ennenkin.

Hän kävi ensimmäistä luokkaa kolme kuukautta kun koulu yllättäen päättyi Valkealassa. Alkoi Talvisota ja koulusta tehtiin sotasairaala. Ensimmäisen luokan todistusta ei koskaan jaettu. Mutta silloinkin ihmiset sopeutuivat.

Kun hänen enonsa haavoittui, lähtivät he äitinsä kanssa Kouvolasta Lappeenrantaan sotasairaalaan katsomaan enoa. Junat kulkivat hitaasti ja öisin, joten matka kesti. Vaikka junat olivat täynnä, tilaa järjestyi. Muistetaan että vanhoissa vaunuissa oli tukevat puiset hattuhyllyt. Kun he menivät vaunuun, joka oli täynnä, eräs sotilas nousi ylös penkistä, kehotti Mummoani istumaan siihen. Hän asetteli reppunsa penkin eteen ja kehotti Äitiäni istumaan sen päälle. Itse sotilas kiipesi hattuhyllylle nukkumaan. Sopu järjesti asioita silloinkin.

Jos talvisodassa oli mitään hyvää, niin ehkä se, että ihmiset tunsivat voimakasta yhteen kuuluvuuden tunnetta ja tasa-arvon tunnetta voimakkaimmin koko itsenäisyyden alkuaikoina.Muistelu jatkui; Sotien jälkeen kyseisen koulun talonmiehen Nestori Pukin kotona nuoria kokoontui pelaamaan harmittomia korttipelejä. Äitini oli hyvä ystävä talkkarin pojan Einon kanssa ja puhuivat tulevaisuudesta. Äitini oli lähdössä Tampereelle ja kääntämään uuden sivun elämässä. Tämä poika lähti Kotkaan, perusti perheen. Perheeseen syntyi Tero ja Timo. Terolle poika Teemu joka on nykyisin tunnettu jalkapallokentillä.

Äitini on asunut Kangasalla, nyt Maijalakodissa. Kohtalaisen hyvässä kunnossa, kauppapalvelu ja apteekkipalvelu toimii. Eläminen hyvin uomissaan.

Hän toivoi lämpimästi, että kaikki ja etenkin vanhukset ottaisivat päättäjien määräykset todesta.

Itse toivon samaa.Nyt kun maltetaan noudattaa annettuja ohjeita, niin uskon tämänkin poikkeustilan lisäävän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja auttamishalua toisia kohtaan. Tälläkin saattaa olla tulevaisuuden ohut kultainen reunus.