Omakotiyhdistyksen/Kyläyhdistyksen  historiaa vuosikymmenten varrelta.

Toukokuun 8. päivänä vuonna 1949 klo 12 kokoontui joukko tontinomistajia Eerolan riihen luona, jolloin päätettiin, että pidetään perustava kokous. Eerolan Omakotiyhdistyksen perustava kokous pidettiin 15.5.1949 Eerolan alueen vanhalla riihellä, ja paikalla oli 16 tontinomistajaa.

Yhdistys rekisteröitiin 18.6.1950, jolloin toiminta sai laillisen pohjan. Kyläläiset olivat heti aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa; siitä osoituksena on kirjelmä Maatalousministeriölle, jossa asukkaat kantoivat huolta alueen viemäri- ja sadevesiongelmista.

Vuonna 1951 yhdistyksen nimi muutetiin Vatialan Omakotiyhdistys r.y.:ksi. 50-luvulla yhdistukselle perustettiin huvi- ja urheilutoimikunnat. Niiden tehtävänä oli järjestää kyläläisille erilaista virkistystoimintaa. Yhdistys piti lapsille hiihto- ja urheilukilpailuja, sekä koko perheelle järjestettiin joulujuhlia ja kesätapahtumia.

Vuonna 1953 järjestettiin ensimmäiset puutarhakurssit ja pihakilpailut. Varainhankintaa kiinnitettiin huomiota jo heti alusta alkaen, jolloin yhdistykselle hankittiin kalustoa vuokrattavaksi. Se kävi vuosien saatossa niin sekalaiseksi, että siitä päätettiin luopua ja jäljelle jääneet astiat lahjoitettiin Pelastusarmeijalle.

Yhdistys teki vuonna 1956 aloitteen Tampereen kaupungin Sähkölaitokselle, jotta kylään saataisiin ulkovalaistus. Nyt jo perinteiseksi muodostuneet pilkkikisat saivat alkunsa jo 1958 perustetusta Vatialan Omakotiyhdistyksen kalakerhosta.

Jälleen vuonna 1959 yhdistys kiirehti vesi- ja viemäröintiasioissa, nyt kunnanhallitusta, koska ruokavedetkin jotkut joutuivat hakemaan pitkienkin matkojen päästä. Myös järvivettä jouduttiin hakemaan sauna- ym. tarkoituksiin. Jo 50-luvun lopulla yhdistys esitti kunnanhallitukelle, että Vatialaan saataisiin urheilukenttä. Esitykseen saatiin silloinkin vastaus, että kunnalla on kireä rahatilanne, eikä ko. kohdetta voida suorittaa.

Mutta jotain hyvääkin 50-luvun lopulla saatiin aikaan. Yhdistyksen aloitteesta saatiin kylään ulkovalot, mutta tosin vain Eerolan alueelle. Yhdistys maksoi yhden valopisteen, jonka se oli päättänyt maksaa, myös kylän toisille osille tuleviin valaistuksiin.

60-luku alkoi talkoiden merkeissä: silloin talkoiltiin Vatialan koulun pihaan valaistu luistinrata, jonka kustannuksiin kuntakin osallistui. Vuonna 1961 Kaukajärven rannassa olleet pesutupa ja pyykkilaituri siirtyivät yhdistyksen hoitoon.

Tallimäellä alkoi perinteiseksi muodostunut kesäjuhlien pito vuonna 1963. Juhlat olivat koko kylän yhteinen tapahtuma monen vuoden ajan. Kauniilla Tallimäellä oli perinteisten kenttäpelien eli renkaan- ja tikanheiton lisäksi myös pistooliammuntaa sekä paikallista ohjelmaa.

60-luvulla aloitettiin erilaisten matkojen järjestäminen niin lähikuntiin kuin kesäteattereihin eri puolille Suomea. Samoin jo 60-luvulla kiinnitettiin huomiota liikennejärjestelyihin ja jalankulkijoiden turvallisuuteen lähettämällä kuntaan erilaisia kirjelmiä asioiden kuntoon saattamiseksi.

70-luku alkoi toiminnan osalta verkkaisella vauhdilla. Uutena toiminnanmuotona vuonna 1979 alkoi koululla lentopallovuorot, jotka ovat jatkuneet tähän päivään saakka.

80-luvun alussa yhdistys järjesti monenlaisia retkiä, mm. Järvelän lomakotiin Valkeakoskelle, Ruotsin korkearannikolle, laivaristeilyjä Ruotsiin sekä Riikan matkan vuonna 1983. Samoin aloitettiin yhteistoiminta Nattarin asukasyhdistyksen kanssa. Yhdistykset järjestivät erilaisia tiedotustilaisuuksia ajankohtaisista asioista, kesäjuhlia sekä hiintokilpailuja lapsille.

90-luku alkoi mm. Eerolan ja Puutteenmäen alueiden rakennuskaavan esittelytilaisuudella. keskutelun kuluessa esitettiin kunnanedustajille lukuisia toivomuksia liikenneolojen parantamisesta. Tulosta on näkynyt jo mm. Holvastintien ja Vatialantien risteysmuutoksessa.

Vuonna 1992 järjestetiin kesäjuhlat Vahderpäässä sekä pikkujoulujuhla Ikaalisten kylpylässä. Silloin mukaan saatiin kaksi linja-autollista väkeä. Matkusteltu on myös Tallinnassa jo perinteisesti muutaman kerran ja samalla vietetty pikkujoulua.

Omakotiyhdistyksen lentopallojoukkue on menestynyt valtakunnallisella tasolla pihalentopallossa monena vuonna erittäin hyvin, ja on yltänyt voittoonkin asti.

Yhdistys teki lämmitysöljysopimuksen vuonna 1996 ensimmäisen kerran. Näin kyläläisillä on mahdollisuus edullisempaan öljyyn. Tällä hetkellä sopimus on Oy Teboil Ab:n kanssa

Marraskuussa 1996 järjestettiin Nattarin Asukasyhdistyksen kanssa Vatialan kyläilta, johon oli saapunut myös kunnan ja poliisin edustus. Nattarin Asukasyhdistyksen lopetettua toimintansa on omakotiyhdistys jatkanut kuitenkin toimintaansa, vain perinteisiä tapahtumia järjestäen.

Muuta ei voi toivoa, kuin että yhdistyksen toiminta jatkuisi seuraavatkin vuosikymmenet. Sillä saisimme kerrottavaa tulevillekin sukupolville toiminnan jatkuvuudesta kauniin kylämme alueella.

Kangasalla toukokuussa 1999
Vatialan Omakotiyhdistyksen johtokunta

Historiaa vuosina 1999-2018

Yhdistys on jatkanut toimintaansa Raimon aikaan samoilla perusteilla ja toiminnoilla kuin aiempinakin vuosina.

On ollut säännölliset pikkujoulumatkat, teatteriretket, kuntosalivuorot, pilkkikilpailut ja lentopallo. Dokumentteja löytyy myös ”historiaa kuvina” sivuilta. Kuntaan päin on oltu yhteydessä erilaisissa kaavoitus- ja tiehankkeissa.

Myös kouluhankkeissa on otettu aktiivisesti kantaa ja esitetty kuntaan mielipiteitä sekä Pitkäjärven Yläasteen valmistumisessa 2003 ja Vatialan Koulun laajennuksessa 2006.

Yhdistys kävi kovan kamppailun pankkipalveluiden säilyttämiseksi Nattarissa puheenjohtajan johdolla. Nimilistaan kertyi monta sataa nimeä, mutta siitä huolimatta henkilökohtainen kassapalvelu loppui. Torjuntavoittona jäi asiointikonttori Vatialantie 1 ja pankkiautomaatti.

Onnistuneita kampailuja ovat olleet Holvastintien hidaste Nattariin 2007 jonka yhteydessä oli mm. poliisi kukittamassa rauhallisesti ajavia autoilijoita.

60 vuotisjuhla pidettiin Vatialan koululla 17.5.2009.

Hieno oli myös kamppailu omasta kirjastosta, joka lopettamispäätöksen jälkeen avattiin uudelleen uusiin Veturitallin tiloihin 2014 alussa. Paikka on todella hyvä viihtyisälle kyläkirjastolle.

Varojen keräämiseksi kehitettiin jätepaperinkeräys, joka on toiminut kohtalaisesti.

Varoja on kerätty myös erilaisilla talkoilla, joita Kangasalan kaupungilla on tarjolla yhdistyksille.

Yhdistys piti Kaunis Piha kilpailun 2012.  Vatialan koululle on toisinaan lahjoitettu stipendivaroja.  Vuosittain on osallistuttu Kaupungin siisteystalkoisiin.

Suurin hanke oli Vatialan Kyläkirja, jonka liikkeelle sai kirjatoimikunta. Sopimus kirjan kirjoittamisesta tehtiin 2.2.2016.

Kirjatoimikunnan ja puheenjohtajan ahkeran sponssorien metsästyksen johdosta Vatialan kyläkirjailta pidettiin 14.3.2017.

Kyläkirjan julkaisutilaisuus pidettiin 7.11.2017 Pitkäjärven koulun auditoriossa.

Aktiivisesta 20 vuoden jaksosta puheenjohtajalle myönnettiin kunniapuheenjohtajan arvo.

Yhdistyksellä on tärkeä paikkansa yhteisössämme. Toivottavasti toiminta jatkuu vireänä ja löytyy virkeitä toimijoita.